کلید اتوماتیک چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
کلید های اتوماتیک و غیر اتوماتیک چه ویژگی هایی دارند؟ انواع و دسته بندی های مختلف برای هر کدام چیست؟ لوازم جانبی و کنترل پذیری هر آیتم شامل چه مواردی می شود؟
قطع کننده مدار اتوماتیک یا فشرده که MCCB نامیده می شود که مخفف Molded Case Circuit Breaker است در واقع وسیله ای برای قطع و وصل ایمن جریان و ولتاژ الکتریکی است.
به طور کلی موضوع وصل و قطع برق سالم بسیار مهمتر از برقراری آن است. به همین دلیل همواره راهکارهای به روز شرکت های مختلف ارائه می شود. در نهایت محصولات مختلف اتصال و قطع برق به بازار عرضه می شود.
تجهیزات قطع و وصل یا فقط قابلیت قطع ولتاژ را دارند و یا قابلیت قطع جریان را نیز دارند. البته این مورد بیشتر در ولتاژ پرفشار مطرح می شود که بسیاری از کلیدها فقط عملکرد عایق را دارند و تحت بار نمی توانند مدار را قطع کنند.
مشکل دیگر خودکار بودن یا فشرده بودن کلیدی است که در صورت بروز خطا بریده می شود. بسته به مکانیزم طراحی، این کلید می تواند به صورت خودکار مدار را خاموش کند و در صورت بروز خطاهایی مانند بارگذاری اضافه یا اتصال کوتاه بارهای مختلف، از آسیب جلوگیری کند.نکته دیگر این است که سوئیچ را می توان از راه دور و بر اساس سیگنال های ارسالی کنترل کرد. در برخی از محصولات، این عملکرد در کلید تعبیه شده است.
کلیدهای مختلف بر اساس مشخصات فوق و یک سری پارامترهای الکتریکی مانند سطح مجاز جریان نامی، توان شکست مجاز، سطح ولتاژ عایق و غیره. بسته به شرایط پروژه طبقه بندی و مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
کلید اتوماتیک و کلید غیر اتوماتیک:
در زیر انواع مختلف کلیدها را بررسی خواهیم کرد:
کلید فیوز:
این نوع کلید یکی از انواع غیر اتوماتیک بوده و در واقع پایه فیوز با قابلیت شکستن مدار با دست می باشد.
به طور معمول، این نوع فیوزها در شدت جریان 160، 250، 400، 630، 800، 1000 و 1250 آمپر موجود هستند. فیوز مناسب بسته به اندازه و آمپر پروژه در جعبه فیوز قرار می گیرد.
سوئیچ مینیاتوری MCB:
ساده ترین نوع کلید اتوماتیک که عموماً در بازار در انواع تک پل و سه پل در پروژه های مختلف به ویژه مسکونی با آمپراژ عریض و قدرت شکست 6 کیلو آمپر یا 10 کیلو آمپر موجود است و در برابر اضافه جریان و اتصال کوتاه محافظت می کند.
سوئیچ فشرده MCCB:
رایج ترین کلید اتوماتیک در صنعت برق با محدوده جریان 16 آمپر تا 1600 آمپر. در ساده ترین نوع آن، حفاظت از اضافه جریان و اتصال کوتاه با مکانیزم های حرارتی و مغناطیسی دیده می شود. در تولیدات شرکت های مختلف، با توجه به نیاز مشتری، برای هر کلید فشرده با محدوده جریان معین، می توان میزان جریان حفاظت حرارتی یا مغناطیسی را ثابت یا قابل تنظیم کرد. انعطاف سوئیچ بسته به تغییرات مصرف پروژه در نظر گرفته می شود.
کلیدهای فشرده ممکن است مکانیزم حرارتی و مغناطیسی نداشته باشند و حفاظت های اضافه جریان و اتصال کوتاه مبتنی بر رله های الکترونیکی است که منجر به دقت بالای کلید و در نتیجه افزایش هزینه کلید می شود.
کلید ACB Air:
با تغییر ساختار مکانیزم خاموش کننده قوس در لحظه خاموش شدن کلید در کلیدهای فشرده الکترونیکی وارد مبحث کلیدهای هوا می شویم. این سوئیچ ها از 1600 آمپر تا بیش از 5000 آمپر را پشتیبانی می کنند. طیف گسترده ای از لوازم جانبی سیگنالینگ و کنترل از راه دور برای این سوئیچ ها موجود است.